Trening, praca, dzieci, obowiązki… a jeśli po południu trzeba jeszcze ugotować obiad, ręka sama sięga po telefon, żeby zamówić pizzę.
Jedzenie w biegu jest skutkiem ubocznym rozwoju cywilizacyjnego – nie mamy ani czasu, ani siły na skomplikowane dania. Na szczęście istnieją przepisy na szybkie obiady, które wciąż będą lepszą alternatywą niż fast foody.
Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym
Danie można wykonać zarówno z mięsem, jak i w wersji wege.
Potrzebujesz:
400 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
1 dużej lub 2 średnich cebul,
ząbka czosnku,
ok. 100 ml śmietany bądź śmietanki 18% (ze śmietanką sos jest nieco słodszy),
250-300 g makaronu penne, farfalle bądź klasycznych świderków,
(opcjonalnie) 200-300g mięsa z uda lub filetu z kurczaka/indyka,
sól, pieprz do smaku,
oliwa bądź masło do smażenia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na oliwie, na średnim ogniu w głębokiej patelni.
Po zeszkleniu się cebulki dodaj posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 30 sekund, do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Zmniejsz ogień, na patelnię wysyp zamrożony szpinak. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Mieszanie powtarzaj co kilka minut, aby przyspieszyć rozmrażanie i uniknąć przypalenia.
Na sąsiednim palniku ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
Jeśli decydujesz się na dodanie mięsa, pokrój je w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie podsmaż około 3 do 5 minut na osobnej patelni – do “zbielenia” mięsa.
Kiedy szpinak jest całkowicie rozmrożony, dodaj mięso.
Do szpinaku i cebulki dodaj dwie łyżki śmietany bądź śmietanki i mieszaj do połączenia się składników. W razie potrzeby (lub chęci uzyskania bardziej śmietanowego sosu) dodaj kolejne łyżki, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj. Gotowe!
Makaron można serwować ze szczyptą startego żółtego sera. Do jego przygotowania można również wykorzystać granulowany czosnek i sos sojowy – dodajemy je w trakcie ostatniego doprawiania.
Potrawka z soczewicy
Danie wege.
Potrzebujesz:
300 g soczewicy czerwonej lub zielonej,
2 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
1 cebuli,
ząbka czosnku,
łyżki oliwy,
łyżeczki kurkumy i soli,
pół łyżeczki pieprzu i tartego imbiru,
(opcjonalnie) pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżki sosu sojowego.
Soczewicę wypłucz dwukrotnie.
Cebulę pokrój w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę, wsyp pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia.
Dodaj posiekany bądź przeciśnięty czosnek, smaż około 10-20 sekund.
Dodaj kurkumę, sól, pieprz, imbir i opcjonalnie ostrą paprykę. Zamieszaj.
Wsyp wypłukaną soczewicę, zamieszaj i natychmiast zalej ją wodą bądź bulionem.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zamieszaj, aby upewnić się, że nic nie przywarło do dna garnka.
Gotuj pod przykryciem około 20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody przez soczewicę, dodaj sos sojowy, ewentualnie dodatkową sól i pieprz do smaku. Podawaj z chlebem lub ryżem.
Potrawkę można również rozcieńczyć mlekiem kokosowym i łyżką soku z cytryny, i podawać jako gęstą zupę z dodatkiem pietruszki lub koperku.
“Zapuszkowane” curry
Potrzebujesz:
1 cebuli,
po pół puszki: kukurydzy, groszku,
papryki czerwonej, żółtej, lub zielonej (można użyć papryki ze słoika dla przyspieszenia gotowania),
jedną niedużą cukinię,
400 g ciecierzycy w zalewie,
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku,
łyżeczkę kurkumy,
po pół łyżeczki imbiru i czosnku granulowanego,
łyżkę sosu sojowego,
sól, pieprz do smaku,
400 ml mleka kokosowego,
(opcjonalnie) 400 g mięsa z kurczaka,
Masło lub olej do smażenia.
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
W wysokim garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, smaż do zeszklenia.
Jeśli decydujesz się na opcję z mięsem: pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż do “wybielenia” mięsa.
Dodaj do cebuli paprykę. Smaż około minuty, mieszając.
Dodaj kukurydzę i groszek. Jeśli martwi cię mała ilość płynów, dodaj jedną czwartą szklanki wody (może to być zalewa z jednej z puszek).
Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś około pięciu minut.
Dodaj cieciorkę z zalewą, zwiększ ogień, doprowadzając mieszankę do wrzenia.
Dodaj cukinię, wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj, spróbuj płynu, jeśli nie jest dość intensywny, dopraw go – mleko kokosowe złagodzi smak.
W momencie, w którym kawałki cukinii zmiękły, dolej mleko kokosowe i zdejmij garnek z gazu. Curry gotowe! Podawaj je z ryżem.
Jeśli uważasz, że sos po dodaniu mleka zrobił się zbyt rzadki, możesz nabrać go do chochelki, a następnie rozmieszać w niej płaską łyżeczkę mąki. Po rozprowadzeniu zawiesinę wlej do garnka i zamieszaj. Smacznego!
Mac’n’cheese po polsku
Potrzebujesz:
pojedynczego fileta z kurczaka,
małego pora,
cebuli,
100 g chudego boczku (najlepiej wędzonego),
200 g makaronu,
100 g sera topionego,
2 łyżki startego żółtego sera,
2 szklanki bulionu,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
olej do smażenia.
Kurczaka, cebulę i boczek pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę i boczek, a następnie dodaj kurczaka.
Smaż do momentu, aż mięso zbieleje.
Pora potnij w grube piórka (plasterki na pół), dodaj do mięsa i cebuli, smaż 1,5 do 2 minut.
Do patelni wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, po czym dodaj makaron.
Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 5-6 minut (w zależności od preferowanej twardości makaronu).
Po tym czasie dodaj oba sery i mieszaj do momentu, aż zintegrują się z resztą potrawy.
Po rozpuszczeniu serów dolej śmietanki i dopraw całość solą, pieprzem i paprykami. Smacznego!
Klasyczne pesto z kurczakiem
Potrzebujesz:
200 g pesto zielonego,
300 g makaronu penne lub farfalle,
cebuli,
ząbek czosnku,
200 g mięsa z piersi z kurczaka,
dwie łyżki słodkiej śmietanki,
sól, pieprz oraz oliwę,
Opcjonalnie:
łyżkę startego sera,
szczyptę suszonej bazylii.
Ugotuj makaron.
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie w głębokiej patelni do zeszklenia, pod koniec dodając przeciśnięty czosnek.
Mięso pokrój w kostkę, przyprósz solą i pieprzem i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż do zezłocenia się mięsa.
Dodaj około 100g pesto, wymieszaj je z kurczakiem i cebulą.
Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. W razie zbyt łagodnego smaku dodaj resztę pesto.
Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj go z resztą pesto. Opcjonalnie dodaj łyżkę startego sera, mieszaj do jego roztopienia się.
Oliwia Nicke to młoda autorka tekstów o modzie i urodzie, która zdobyła uznanie w branży dzięki swojemu świeżemu spojrzeniu. Ukończyła studia z zakresu dziennikarstwa mody na Uniwersytecie w Londynie, a obecnie kontynuuje naukę na studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii w Paryżu.
Porady od ekspertów mody ślubnej na temat wyboru idealnej suknii na bajkowy ślub. Zdobądź najpiękniejszy wygląd na ten wyjątkowy dzień z naszym przewodnikiem dla przyszłych panien młodych.
Odkryj, jak odpowiednia dieta może wspierać zdrowie i wygląd twoich włosów oraz paznokci. Dowiedz się, które składniki odżywcze są kluczowe dla ich kondycji.
Przekonaj się, jak wybrać najbardziej komfortowe i bezpieczne buty sportowe dla Twojego dziecka. Dowiedz się więcej o najważniejszych aspektach, na które należy zwrócić uwagę!