Trening, praca, dzieci, obowiązki… a jeśli po południu trzeba jeszcze ugotować obiad, ręka sama sięga po telefon, żeby zamówić pizzę.
Jedzenie w biegu jest skutkiem ubocznym rozwoju cywilizacyjnego – nie mamy ani czasu, ani siły na skomplikowane dania. Na szczęście istnieją przepisy na szybkie obiady, które wciąż będą lepszą alternatywą niż fast foody.
Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym
Danie można wykonać zarówno z mięsem, jak i w wersji wege.
Potrzebujesz:
400 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
1 dużej lub 2 średnich cebul,
ząbka czosnku,
ok. 100 ml śmietany bądź śmietanki 18% (ze śmietanką sos jest nieco słodszy),
250-300 g makaronu penne, farfalle bądź klasycznych świderków,
(opcjonalnie) 200-300g mięsa z uda lub filetu z kurczaka/indyka,
sól, pieprz do smaku,
oliwa bądź masło do smażenia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na oliwie, na średnim ogniu w głębokiej patelni.
Po zeszkleniu się cebulki dodaj posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 30 sekund, do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Zmniejsz ogień, na patelnię wysyp zamrożony szpinak. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Mieszanie powtarzaj co kilka minut, aby przyspieszyć rozmrażanie i uniknąć przypalenia.
Na sąsiednim palniku ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
Jeśli decydujesz się na dodanie mięsa, pokrój je w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie podsmaż około 3 do 5 minut na osobnej patelni – do “zbielenia” mięsa.
Kiedy szpinak jest całkowicie rozmrożony, dodaj mięso.
Do szpinaku i cebulki dodaj dwie łyżki śmietany bądź śmietanki i mieszaj do połączenia się składników. W razie potrzeby (lub chęci uzyskania bardziej śmietanowego sosu) dodaj kolejne łyżki, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj. Gotowe!
Makaron można serwować ze szczyptą startego żółtego sera. Do jego przygotowania można również wykorzystać granulowany czosnek i sos sojowy – dodajemy je w trakcie ostatniego doprawiania.
Potrawka z soczewicy
Danie wege.
Potrzebujesz:
300 g soczewicy czerwonej lub zielonej,
2 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
1 cebuli,
ząbka czosnku,
łyżki oliwy,
łyżeczki kurkumy i soli,
pół łyżeczki pieprzu i tartego imbiru,
(opcjonalnie) pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżki sosu sojowego.
Soczewicę wypłucz dwukrotnie.
Cebulę pokrój w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę, wsyp pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia.
Dodaj posiekany bądź przeciśnięty czosnek, smaż około 10-20 sekund.
Dodaj kurkumę, sól, pieprz, imbir i opcjonalnie ostrą paprykę. Zamieszaj.
Wsyp wypłukaną soczewicę, zamieszaj i natychmiast zalej ją wodą bądź bulionem.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zamieszaj, aby upewnić się, że nic nie przywarło do dna garnka.
Gotuj pod przykryciem około 20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody przez soczewicę, dodaj sos sojowy, ewentualnie dodatkową sól i pieprz do smaku. Podawaj z chlebem lub ryżem.
Potrawkę można również rozcieńczyć mlekiem kokosowym i łyżką soku z cytryny, i podawać jako gęstą zupę z dodatkiem pietruszki lub koperku.
“Zapuszkowane” curry
Potrzebujesz:
1 cebuli,
po pół puszki: kukurydzy, groszku,
papryki czerwonej, żółtej, lub zielonej (można użyć papryki ze słoika dla przyspieszenia gotowania),
jedną niedużą cukinię,
400 g ciecierzycy w zalewie,
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku,
łyżeczkę kurkumy,
po pół łyżeczki imbiru i czosnku granulowanego,
łyżkę sosu sojowego,
sól, pieprz do smaku,
400 ml mleka kokosowego,
(opcjonalnie) 400 g mięsa z kurczaka,
Masło lub olej do smażenia.
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
W wysokim garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, smaż do zeszklenia.
Jeśli decydujesz się na opcję z mięsem: pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż do “wybielenia” mięsa.
Dodaj do cebuli paprykę. Smaż około minuty, mieszając.
Dodaj kukurydzę i groszek. Jeśli martwi cię mała ilość płynów, dodaj jedną czwartą szklanki wody (może to być zalewa z jednej z puszek).
Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś około pięciu minut.
Dodaj cieciorkę z zalewą, zwiększ ogień, doprowadzając mieszankę do wrzenia.
Dodaj cukinię, wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj, spróbuj płynu, jeśli nie jest dość intensywny, dopraw go – mleko kokosowe złagodzi smak.
W momencie, w którym kawałki cukinii zmiękły, dolej mleko kokosowe i zdejmij garnek z gazu. Curry gotowe! Podawaj je z ryżem.
Jeśli uważasz, że sos po dodaniu mleka zrobił się zbyt rzadki, możesz nabrać go do chochelki, a następnie rozmieszać w niej płaską łyżeczkę mąki. Po rozprowadzeniu zawiesinę wlej do garnka i zamieszaj. Smacznego!
Mac’n’cheese po polsku
Potrzebujesz:
pojedynczego fileta z kurczaka,
małego pora,
cebuli,
100 g chudego boczku (najlepiej wędzonego),
200 g makaronu,
100 g sera topionego,
2 łyżki startego żółtego sera,
2 szklanki bulionu,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
olej do smażenia.
Kurczaka, cebulę i boczek pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę i boczek, a następnie dodaj kurczaka.
Smaż do momentu, aż mięso zbieleje.
Pora potnij w grube piórka (plasterki na pół), dodaj do mięsa i cebuli, smaż 1,5 do 2 minut.
Do patelni wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, po czym dodaj makaron.
Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 5-6 minut (w zależności od preferowanej twardości makaronu).
Po tym czasie dodaj oba sery i mieszaj do momentu, aż zintegrują się z resztą potrawy.
Po rozpuszczeniu serów dolej śmietanki i dopraw całość solą, pieprzem i paprykami. Smacznego!
Klasyczne pesto z kurczakiem
Potrzebujesz:
200 g pesto zielonego,
300 g makaronu penne lub farfalle,
cebuli,
ząbek czosnku,
200 g mięsa z piersi z kurczaka,
dwie łyżki słodkiej śmietanki,
sól, pieprz oraz oliwę,
Opcjonalnie:
łyżkę startego sera,
szczyptę suszonej bazylii.
Ugotuj makaron.
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie w głębokiej patelni do zeszklenia, pod koniec dodając przeciśnięty czosnek.
Mięso pokrój w kostkę, przyprósz solą i pieprzem i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż do zezłocenia się mięsa.
Dodaj około 100g pesto, wymieszaj je z kurczakiem i cebulą.
Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. W razie zbyt łagodnego smaku dodaj resztę pesto.
Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj go z resztą pesto. Opcjonalnie dodaj łyżkę startego sera, mieszaj do jego roztopienia się.
Oliwia Nicke to młoda autorka tekstów o modzie i urodzie, która zdobyła uznanie w branży dzięki swojemu świeżemu spojrzeniu. Ukończyła studia z zakresu dziennikarstwa mody na Uniwersytecie w Londynie, a obecnie kontynuuje naukę na studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii w Paryżu.
Odkryj moc naturalnych olejków eterycznych w walce z objawami przeziębienia. Dowiedz się, jak skutecznie używać ich do inhalacji, by przyspieszyć proces powrotu do zdrowia.
Dowiesz się, jak wybrać idealną folię ochronną, która najlepiej zabezpieczy lakier Twojego auta. Zagłębimy się w pola wyboru, rodzaje folii oraz na co zwrócić uwagę podczas zakupu.